Nu kan du få se en animerad film, med filmade inslag om personcentrerad vård!
Filmen är tillgänglighetsanpassad i form av text, röst, färg och form. Ett uppdrag vi gjort åt Göteborgs universitet GPCC.
Processbeskrivning:
Tillsammans inledde vi samarbetet med en workshop. Vi tog fram en visuell storyboard som med iterativt samarbete konkretiserades med kund.
Dimh ansvarade för filmproduktion av uttalanden från experter som klipptes in i den animerade filmen. Dimh har animerat hela filmen enligt önskemål från projektgruppen ur GU GPCC. Filmen är tillgänglighetsanpassad i form av text, röst, färg och form, och texterna har tagits fram av kund.
I början av året 2022 fick vi på Dimh äran att ta emot 2 stycken LIA. Maja och Inga läste Frontendutveckling med inriktning webbsäkerhet på Jensen YH. De båda gjorde två praktikperioder hos oss, där de dels arbetade med ett eget projekt.
Projektet blev vad vi kallade det ett projektportfolio, där Dimhs egna projekt presenteras på ett spelifierat sätt.
- Berätta varför du sökte dig till Dimh?
Maja - Jag sökte till Dimh på grund av personliga intressen, vilka var berättande och spel. Det som lockade mig ännu mera var arbetet mot ett ädelt mål genom att göra lärorika spel. Det roligaste momentet när jag arbetade med portföljspelsprojektet var när jag funderade och skrev berättelsen och tänkte på alla möjligheter som kan ske. Detta hade i åtanken när jag ritade grafiken.
Inga - Jag kommer från Haparanda och jag älskar att programmera. Jag sökte till Dimh för att deras fokus låg inom hälsa och gamification. Det som varit roligast under praktiken har varit alla nya tekniker man fått lära sig och att få ta fram ett koncept utifrån kundens krav. Det var intressant att se hur olika man tänker och att lära sig vad som är bra att tänka på just när det kommer till kunden. Jag tycker att dimh har ett fantastiskt gemenskap och jobbar hårt för att göra skillnad.
Nu lanseras metodspelet ”Det stora äventyret” som innovationsbolaget Dimh tillsammans med Prinsparets Stiftelse tagit fram,med stöd från Vinnova. Syftet med spelet är att på ett lekfullt sätt bidra till ökad läslust hos barn och unga. Spelet, som lanseras inför det kommande läslovet, har skapats specifikt för barn som har dyslexi, men riktar sig till och kan spelas av alla barn i förskoleklass och lågstadieålder.
Gruppbild (från vänster till höger) på Anna Rydén, Kim Waller (båda Prinsparets Stiftelse), H.K.H. Prins Carl Philip och Malin Hall (Dimh). Bild: Jonas Borg/Prinsparets Stiftelse.
Att kunna läsa, skriva och ta in information i både tal och skrift är grundläggande förutsättningar och förmågor som krävs för att delta i det demokratiska samhället. Oavsett om vi läser med ögonen, öronen eller med fingrarna, öppnar läsningen dörren till nya perspektiv och information.
“Vi har haft ett fantastiskt samarbete med Prinsparets Stiftelse och barnen som varit involverade i framtagandeprocessen. Med spelifierade moment fångar vi upp barnens intresse i meningsfull skärmtid. Våra barn är vår framtid och att vi fått vara en del i att påverka normaliseringen av dyslexi känns hoppfullt.”, säger Malin Hall, affärsutvecklare på Dimh.
I ”Det stora äventyret” får barnet bland annat öva på att ljuda stavelser, hitta ord och följa instruktioner. Metodspelet kan ses som ett komplement till annan lästräning och som ett sätt att skapa nyfikenhet för bokstäver, ord och språk.
Med Det stora äventyret vill Stiftelsen sprida kunskap om och nyansera bilden av dyslexi, för att bidra till ett samhälle där våra olikheter ses som styrkor. Till spelet hör därför ett kompletterande informationspaket om dyslexi, med fakta, tips på verktyg, appar och andra material.
Kim Waller, generalsekreterare på Prinsparets Stiftelse, fyller i om grunden för Det stora äventyret: “Prinsparets Stiftelse vill bidra till en framtid där var och en har möjlighet att nå sin fulla potential utifrån sina egna förutsättningar. Oavsett hur vi läser, kan det inte nog understrykas hur viktigt det är att alla barn och unga ges förutsättningar att lära sig att läsa. Med Det stora äventyret vill vi bidra med ett lekfullt och spelbaserat sätt att lästräna. Vår förhoppning är att alla som spelar spelet känner nyfikenhet och glädje inför alla kommandeäventyr i ordens och bokstävernas värld.”
Alla barn och unga har rätt att uppnå sin fulla potential.
Prinsparets Stiftelse grundades i samband med Prinsparets bröllop 2015, och det med visionen att alla barn och unga ska ha möjlighet att vara sig själva. Stiftelsen har två verksamhetsområden, Dyslexi och Tryggare nätvardag.
Dimh är ett innovationsbolag med fokus på hälsa. Med hjälp av digitalisering tar de fram unika verktyg baserat på målgrupp och behov för att på olika sätt ökakunskap och motivation. De använder ofta spelmekanismer som en röd tråd genom verktygen då det är ett effektivt sätt att skapa
meningsfullhet på. Dimh har tillsammans med Prinsparets Stiftelse under ett års tid arbetat med och tagit fram ”Det stora äventyret”.
Efter ett års samarbete är resultatet färdigt ✨ Tillsammans med Suicide Zero har vi skapat den värdefulla guiden Våga fråga Pocket som kan rädda liv.
Våga fråga Pocket är gratis för alla som vill lära sig mer om hur man kan rädda liv. I guiden finns sex avsnitt som lär dig mer om hur man kan agera om någon verkar må dåligt eller har självmordstankar. Du kan också lyssna på personliga berättelser från människor med erfarenhet.
• Våga fråga Pocket är en kortversion av Suicide Zeros utbildning våga fråga • Guiden tar ca 20 minuter. • Sprid och ta del av guiden Våga fråga Pocket (vagafragapocket.se)
Efter många år av att enbart fokusera på våra kunder med hjärta och hjärna, så har vi nu givit oss själva lite kärlek genom att ge Dimhs hemsida en ny design.