Kund: Prinsparets Stiftelse
Dimhs tjänster: konceptutveckling, speldesign, grafik, UX/UI, frontend
Det stora äventyret
Vi har tillsammans med Prinsparets Stiftelse tagit fram ett metodspel. Syftet med Det stora äventyret är att på ett lekfullt sätt bidra till ökad läslust hos barn och unga, genom att skapa nyfikenhet för bokstäver, ord och språk.
Det stora äventyret har skapats specifikt för barn som har dyslexi, men riktar sig till och kan spelas av alla barn i förskoleklass och lågstadieålder. Barn från Lilla Djurgårdsakademien har varit med i hela utvecklingen, från idé och framtagande av innehåll, där deras input varit oerhört viktig för resultatet.
Barnen får bland annat öva på att sortera varor, ljuda stavelser och hitta ord. Metodspelet innebär även möjligheter att öva på koncentrationen, följa instruktioner samt att lära sig mer om dyslexi. Målet är att sprida kunskap om och nyansera bilden av dyslexi, och bidra till ett samhälle där våra olikheter ses som styrkor.
Öka din kunskap om dyslexi genom att besöka detstoraaventyret.prinsparetsstiftelse.se
Kräver inga inloggningsuppgifter, sparar inga personuppgifter och är gratis. Det stora äventyret kan spelas på desktop eller platta (dvs iPad eller liknande)
Det stora äventyret är framtaget av Dimh och Prinsparets Stiftelse med finansiellt stöd av Vinnova.
Den 28 oktober 2022 lanserades
Det stora äventyret på Folkets hus i Solna.
H.K.H. Prins Carl Philip med sitt genuina engagemang för barnen var på plats under lanseringen för att se hur metodspelet togs emot. Prinsen slog sig ned med barnen i tältet och lyssnade in deras reaktioner med stor nyfikenhet.
På lanseringen bjöd Prinsparets Stiftelse in barn till att testa metodspelet.
De hade inrett lokalen som om man kom in i delar av spelet, så kreativt och inbjudande! Barnen älskade det!
I metodspelet kan man besöka ”tältplatsen” och i lokalen hade de satt in ett riktigt tält, med granar och hela köret för att man skulle få en levande upplevelse från det som också händer i metodspelet, så fint! Det var många ivriga barn i andra klass som med varsin Ipad fick testa Det stora äventyret.
Bild: Jonas Borg / Prinsparets Stiftelse
Process och framtagande
Workshop
Samarbetet började med en workshop i Stockholm.
För att kartlägga behov och de önskade effekterna av verktyget gick vi igenom flera punkter om vad dyslexi är, vilka styrkor man vill lyfta, vilka utmaningar som finns och hur man kan få barn att i preventivt syfte ge ökad kunskap. Att ge barn kunskap i tidigt skede ökar möjligheterna till att barn ber om hjälp av en trygg vuxen. Prinsparets Stiftelse har som ambition att normalisera dyslexi och vi spånade på vilket sätt man kan nå yngre barn och ge dem kunskap om dyslexi.
Vi gjorde en kartläggning av situationer och behov samt analys av målgrupp med målet att
Skapa ett spelifierat webbaserat verktyg som ska kunna tillgodose följande:
Bilder från Dimh och Prinsparets Stiftelse i Stockholm.
UX/UI
Användaren kan i delar av spelandet få dialogrutorna upplästa för sig.
Under menyn i Det stora äventyret kan användaren välja mellan två typsnitt som skall öka läsbarheten.
Karaktärer & tema
Låt oss presentera karaktärerna i Det stora äventyret.
Igelkotten Tagg, Myran My, Katten Stella och Kaninen Stig.
Val av djur, feedback på utseende och deras namn har tagits fram med hjälp av barn ur målgruppen i målgruppstester.
Tema - När vi har valt ord till övningarna och de fysiska korten, har vi följt temat i de olika områdena.
Språk och tonalitet - Tillsammans med specialpedagoger har vi arbetat fram föredragen tonalietet och text i metodspelet.
Karta - områden
Övningar
Val av övningar
- Valet av övningarna följer de olika områdenas teman. Även de olika karaktärerna som följer barnet i områdena finns med i övningarna och förklarar hur övningarna går till.
Alla övningar baseras på något av syfterna: att öva på exekutiva förmågor, att memorera, organisera, sortera och koncentration. Men även allmänt kring läs- och skrivförståelser, så som att läsa stavelser. Gemensamt för alla är sådant som kan vara svårt för en dyslektiker.
Det är också viktigt att fokusera på dyslektikers styrkor. Tex att berätta historier eller problemlösning etc.
I övningen "Igelkottens dag" får barnet träna på att sortera och strukturera information genom bild och text som i en mindmap. När barnet har klarat området får hen det fysiska kortet med en fysisk övning. Detta moment fokuserar på att lyfta styrkan i att få återberätta en berättelse i ord och med fantasi.
Progress och svårighetsgrad
- Vi grundande besluten på de flertalet målgruppstester vi hade med olika barn. De gav oss indikationer och feedback kring progression och vilken svårighetsgrad övningarna skulle ha.
Uppläsning
- I de textdialoger som visas i spelet finns möjlighet till röstuppläsning
Bild från ett målgruppstest.
Fysiska kort
De fysiska korten får man när man klarat av ett område. På kortet finns också en kod att knappa in i verktyget om man vill kunna återkomma där man slutat och inte är på samma dator/platta som när man spelade sist.
På varje kort står ett tips på en fysisk övning.
Korten kan även skrivas ut och färgläggas.
Barnbibliotek & vuxenbibliotek
Här har Prinsparets Stiftelse samlat både fysiska och digitala tips så som fakta, verktyg, appar och annat material.
Detta för att öka kunskapen om samt nyansera bilden av dyslexi.
De båda biblioteken nås från menyn på startsidan och barnbiblioteket kan även nås inne i metodspelet i "Byn" för att barnet i ett naturligt flöde skall kunna ta del av innehållet.
Plattformar
Det stora äventyret är idag utvecklat för plattor och desktop.
© Dimh 2022. All rights reserved.